Project Description

La Parohia „Sfinții Arhangheli” – Huedin din Capitală se va desfășura marți, 25 martie, un târg meșteșugăresc, informează Ziarul Lumina. Evenimentul face parte din miniproiectul de educație social-filantropică cu care parohia va participa la Concursul național „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine” organizat de Patriarhia Română. Scopul activității este obținerea de resurse financiare pentru susținerea proiectelor social-filantropice și culturale ale parohiei.
Obiectele ce vor putea fi achiziționate de praznicul Bunei Vestiri la târgul meșteșugăresc de la biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli” – Huedin din Capitală sunt atât mărțișoare, decorațiuni, căni, vaze și farfurioare din lut, pictate de către copii cu diferite motive ornamentale, cât și icoane pe lemn, realizate de către artiști plastici consacrați. Obiectele meșteșugărești au fost pregătite zilele trecute de către copiii de la clasa a III-a D a Școlii Gimnaziale nr. 98 „Avram Iancu” din Capitală, sub coordonarea profesoarei Roxana Toader, care au înțeles că scopul muncii lor este ca să ajute alți copii și adulți aflați în situații grele și, de aceea, și-au dat silința ca obiectele lor să fie cât mai frumoase. „Prin proiectul nostru, „Zile de neuitat”, ne dorim ca să-i conștientizăm atât pe copii, cât și pe părinți de importanța Sfintei Împărtășanii, Sfintei Liturghii, participării la Sfânta Biserică, dar și a faptelor de milostenie, pe care toți suntem datori să le săvârșim. Colaboratori în demersul nostru ne sunt Școala Gimnazială nr. 98 „Avram Iancu”, mai precis clasa a III-a D, ca principal colaborator, și Atelierul de pictură al domnului pictor Cătălin Băluț, care a donat mai multe icoane. Suma rezultată în urma târgului meșteșugăresc ce va avea loc în pridvorul bisericii, împreună cu alte contribuții bănești de la alți ajutători ai bisericii noastre, va fi îndreptată către 20 de copii romi din parohia noastră și către Adăpostul social de zi și de noapte pentru situații de urgență, situat în Prelungirea Ferentari. Dorim să cumpărăm articole de îmbrăcăminte, rechizite școlare. De asemenea, vrem să oferim copiilor posibilitatea de a merge într-un pelerinaj la mănăstirile din jurul Bucureștiului”, a precizat pr. Nectarie Florentin Antasiuc, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli” – Huedin din București.

Copiii care au ajutat la confecționarea obiectelor meșteșugărești sunt și participanți la programele catehetice ale parohiei, dar și la cele cultural-artistice, precum atelierul de pictură, coordonat de pictorul bisericesc Cătălin Băluț. „Contribuția noastră în acest proiect constă în modulele de predare a tehnicilor specifice artei religioase pe care noi le împărtășim copiilor, dar activitatea de bază este învățarea tehnicii de pictat pe lemn. Biserica, pe lângă Școală, este partenerul ideal al copiilor care doresc să afle lucruri legate de credință, fiindcă icoana e parte a vieții creștinului. Ea este ca o rugăciune și, bineînțeles, ea trebuie învățată la început pe de rost. Au fost în trecut dezvoltate proiecte și cu școli generale, centre de educație, dar, în acest caz, noi am găsit un suport în Biserica „Sfinții Arhangheli” – Huedin, mai ales că în momentul de față derulăm în această biserică lucrarea de pictură interioară în tehnica frescă”, a spus Cătălin Băluț, pictor bisericesc, artist plastic și doctor în arte vizuale.

În cadrul bisericii Parohiei „Sfinții Arhangheli”- Huedin, Protoieria Sector 4 Capitală, se desfășoară mai multe activități misionare, precum serile catehetice din zilele de luni și miercuri, cantina socială, coordonată de pr. Alexe Tanior, de care beneficiază 40 de oameni săraci, și biblioteca din turnul-clopotniță, la care are acces oricine dorește o carte religioasă bună și lărgirea orizonturilor culturale.